Clitorella

POVRATAK

Clitorella bez uzmaka- Hurem i Bijesni Veličanstveni sultan-kan

Jednom davno, dok je još Bog po Zemlji hodao ,u tada najpoznatijem zagrebačkom rodilištu ,toplog svibanjskog predvečerja ukazala se javnosti Clitorella.  Očajni i prestravljeni Predator, nemoćno gledajući u jastuk novorođenče,shvatio je da mu je to  omča oko vrata. Taj jedinstveni majčinski osjećaj, neiskustva i sreće  i jada i totalne bespomoćnosti pred tek rođenim bićem potresa svaku majku. A što sad? Clitorella je divljim primalnim krikom najavila svoj dolazak i nema uzmaka, niti  njoj, niti  Predatoru, a niti Onom Koji Nedostaje Tadašnja pravila rodilišta dozvoljavala su cvijeće u čijim se laticama gušio Predator jer je pola zagrebačke javnosti čekalo Clitorellu. Došao je teturajući Onaj Koji Nedostaje u puno gorem stanju nego li majka nakon porođajnih muka, jer je bio zelen od slavlja. Punih očiju suza rekao je Predatoru:”Čuj umjesto cvijeća,  evo iznenađenje, na novorođenačkom jastuku zablistala su sudbinskom (ne)srećom dva ključa. Ključa vikendice na moru,  koju je kradom gradio ,dok je Predator bio zaokupljen trudnoćom.

Na dan pada Vukovara, samo 25 godina prije Clitorella je s mukom ,pod jakom burom otvarala tim istim ključevima vrata od ograde i totalno hladnu vikendicu te u mraku spotičući se unosila svilenu haljinu u debeloj kartonskoj kutiji buket i ukras za kosu, udavala se za bijesnog Bijesnog koji je strpao u plastičnu vrećicu odijelo  koje je služilo za sve prilike od mature do sprovoda,  a cipele valjda kartonske za mrtvace. Zavidno se potrudio. Clitorellu baš taj bojkot i nije zanimao ona je sebi napravila paradu vjenčanja kakvu je najbolje mogla u tim šumskim partizansko-  pokretno otpornim uvjetima. Kumovi su se već dan prije napili i veselili, pa su svi mislili da se kum i kuma žene , a dvije statue bez boje , okusa i mirisa su kumovi ,koji jedva da su sposobni potpisati se Nešto se pokušala na telefon žaliti Predatoru koji je odavno prevladao prvomajčinske muke i pakosno odbrusio, da nek si papa kaj si je skuhala i nek ju ne gnjavi ,ako joj se baš bude dalo nek se javi kao gospođa , tek toliko da zna da je svekoliko uvažen  i hvalevrijedan ,svečan obred u  Skupštini općine gotov. Gledajući danas Hurem i Sulejmana , Clitorella je bila Hurem, nije se dala, zaprosila je Bijesnog , protiv običaja, jer on nije bio sposoban za to, dovela ga je pred gotov čin, uglavila datum za obred, odredila kumove, birala haljinu kao princeza Diana, boravila kod frizera par sati,  iako je bura sve raspuhala , ali njenu grivu koja je nedostupna i nije baš lako raspuhati, bar tada, u punom glamuru kao preko crvenog tepiha, a ne kamenjara poskakujući da ne puknu štikle pa ona ulazi u limuzinu a sve blješti,Prije tog “glamuroznog izlaskafijukalo je na sve strane, bilo mračno kao u rogu jedva se njih četvero skupilo u ofucanom Renaultu 4 ( Clitorellinu limuzinu), koju je Bijesni vozio kao na prvom satu vožnje u auto školi , kuplung-gas pa su poskakivali, sva sreća ,u to doba samo poludjeli budući mladenci su na jadranskoj magistrali sva sreća teški da ih refule bure nisu otpuhali u pakao ,možda bi to bila i bolja varijanta. Skakutali su tako do Crikvenice, gdje ih je čekao matičar……!!!!!?????

Clitorella je sjedila na svom kamenu koji zna od rođenja od svog prvog ljetovanja kad je prohodala, na tom kamenu je provela svako ljeto u svom tad mladom životu, prošla sve tuge , radosti, razumijevanja, nerazumijevanja, simpatija, poljubaca, zaljubljivanja, odrastanja ali nije nikad u zimi navečer sjedila na tom kamenu nikad u zimskom kaputu, uvijek u kupaćem kostimu prateći i fizički svoje odrastanje od štrkljavice tinejdžerske Barbike, mlade zavodnice…..Bijeli kaput ugodno u je grijao kao i bezbrojni ljetni dani ,sretni dani, mladi,  jako mladi dani. Bezbrižni dani. Sjedila je i sjetila se dan uoči vjenčanja Puškinove propovijetke” Bajka o ribaru i ribici,” kako je u priči more bilo sve bijesnije i tamnije i opasnije što je ribareva želja bila veća i njoj se činilo da se njoj crna pučina diže ,ali kao da joj nešto želi poručiti. Valovi su bili preniski, more je bilo prenisko, nije razabrala šum, niti njih, niti svog srca. kao niti tada, kada je kriknula pred 22 godine. Nije bilo uzmaka nije ga bilo niti sad.

Nema više nikoga, , niti Onoga Koji Nedostaje , niti Predatora , niti udvarača, niti goodina….. Sjedi u dnevnom boravku u ruci prevrće već potamnijele ključeve umjesto cvijeća , o moj prestravljeni Predator, o Ti Koji  Nedostaješ , kud ti ključevi,  osjeća  da ju žari pod prstima proteklo vrijeme i neke tuge prevelike za današnji dan, život ide dalje, njezino od puberteta podivljalo Zlateko ju zove i sama je prošla agoniju novopečene majke ,a  koje ključeve da da Zlateku koji je za glavu viši od nje i njegove velike oči kao da čekaju tajnu…..može mu dati ključeve , ove iste, da preuzme stražu na njezinom kamenu . Nije bila svjesna da joj se ljute suze koje prejako peku slijevaju niz lice,nije bila svjesna da je sve to iza nje, da je to sada danas priča, pripovijetka za knjigu, a ne život, previše svi nedostaju, previše je sama, sama sa Clitorellom koja ju na sve podsjeća. Za par dana  “slavi” 25-tu  . godišnjicu braka. Otvaraju se vrata  i ulazi Bijesni Sultan Sulejman-kan! Mašala!

Clitorella

Be Sociable, Share!

2 Komentara to “Clitorella bez uzmaka- Hurem i Bijesni Veličanstveni sultan-kan”

  1. Harjit Napisa:
    December 11th, 2015 at 15:35

    do u have to have asian hair to use this product im afiarcn american but i have long wavy/curly hair wen its wet nd dryed and wen i straightening it its very long and straight cause i use a relaxer

  2. http://www./ Napisa:
    November 4th, 2016 at 23:08

    muy bueno!;)pero en referencia al pack ahorro, solo decir que siempre es más cantidad. (y más precio claro) es decir que compras, por ejemplo, el doble de un producto, pero no por el doble de precio, sino que pagas por menos del doble

Unos komentara