Clitorella

POVRATAK

Bijelo putovanje ili razgovor s grimasom

Svanulo je bijelo ledeno zimsko beznadno jutro. Ubitačna tišina i umjren ritam  disanja Bijesnog koji jutros ne umiruje , već uznemirava. Drhti ispod pokrivača, zimica se izmjenjuje sa znojem i vrućinom, ima osjećaj da joj kapci  onemogućuju pogled oko sebe, ruke drhte hvataju zrak, da trese se.Duša vrišti i moli pomoć, ona ne može više sama. Zatvara već zatvorene oči, gdje je ona ugoda, smijeh, šale, zdravice, osjećaj veselja, neki pusti snovi i sjećanja, gdje je smijeh? Hladnoća joj oblijeva tijelo, hladan znoj, opet kraj ,ne može sama. Bijesni je pridržava već razbuđen, pomaže joj sakupiti osnovne stvari opet ide, ima li tu kraja, opet se poskliznula o vlastitu sigurnost da  je svemoćna.Iz bijelih plahti bolničkog kreveta krevelji se nada , baš ima neke grimase ruga joj se ali joj se smije, iz očiju joj kapaju suze kao što polako kapa infuzija. Suza po suza, kap po kap ,dan po dan, život ne dobiva boju .Gledajući u bijeli strop osjećala je na obrazu gustu kratko šišanu Zlatekovu kosu koju je poljubila već na odlasku. Kad li ispod bijelih plahti pojavljuje se nakaza. Krevelji se smije joj se kopa nos i ruga se:

-tako ti i treba Clitorella, to je cijena tvojih maglovitih misli sanjarenja, tvog bijega. Sad je sve realno ,sad se snađi. Znaš ti da sam ja tvoja nada ,ali moja nakaradnost je tvoj odraz, lovit ćeš se za mene zadnjim snagama u beskrajnim mračnim jutrima i dugim večerima, ali ti dobro znaš da sam ja tu. Kad ti se duša stisne do kraja tvoje izdržljivosti i moja grimasa bit će utjeha, kad ćeš na grupama loviti suzu za suzom ili naslonjena na prozorsku dasku ,samo te staklo dijeli od svijeta, samo jedno tanko staklo ,tražit ćeš me, kada ćeš bespomoćno gledati u vrata i  očekivati posjete,tražit ćeš me.

Opet se histerično nasmije i nestane. Bože kako je sveprisutna i odvratna. Cijenu koju Clitorella plaća visoka je, strah ima visoku cijenu. Imaju li osjećaji uopće cijenu , na burzi u bolnici je nerealno visoka. Evo opet patuljka s grimasom:

-Imaš sreću Clitorella ,Pandora je na vrijeme zatvorila kutiju za tebe i sve nesretnike. Biraj, to ne mogu ja bez tebe , izbor je tvoj. Zatvori svoje akademske tuljce tamo nije napisana tvoja čarobna formula samo puste titule i kuda su te dovele? Čekam da se sabereš i odlučiš onda ću doći.

Nakaza nestane. Clitorella se korak po korak borila za mirne ruke, za san, za ljudski izgled, padala u nezamislive ponore raznih vrsta raspoloženja od krivnje, bijesa, žalosti, prkosa, bunta, ignorancije. Dosta joj je,  umorna je. Otvori ladicu ormarića kraj kreveta evo kreature:

-moraš proći kroz pećinu, kao što legenda kaže ,

koja je objektivno prazna , nema nikoga i ničega samo onog što te plaši. Hajde budi sad hrabra ,kao što si inače,  kad ne treba digni glavu i prođi, nema zaobilaznog puta. Ima još ljudi na izlazu koji nisu odustali, čekaju te znaju da ti to možeš , jača si nego što misliš……

Drži kuglicu koju se sprema staviti na bor, mirišu kolači ,Zlateko se smije ona gleda u lampaš zapaljen na prozoru. Izvukla je u zadnji čas živu glavu, zadnja šansa, mnoge je prokockala.Zapalila je lampaš za sve duše za kojima plače jer su one i čitav Svemir umorni od njezinih padova i posrtanja , slabosti , nesigurnosti i straha. Vratila se kući s odlukom, …ah da ,gdje je nakaza, smije joj se između božićnog nakita i nepovjerljivo ju gleda ispod oka. Namigne.

Clitorella

Be Sociable, Share!

Jedan Komentar to “Bijelo putovanje ili razgovor s grimasom”

  1. Darela Napisa:
    December 11th, 2015 at 12:22

    you should tell him if he’s going with other guys he would prlobly wanna know that and also work on making your questions understandable.Oh, I’m sorry .did that offend you? Did you happen to say something to the other people that agreed with me? Or did my answer make you more mad than theirs?

Unos komentara